mandag 5. august 2019

11 tips til ting å gjøre i Stockholm med barn



Skal du til Stockholm med barn, er det bare å glede seg! Byen er et fantastisk sted å tilbringe mange dager om man vil være i en storby på ungenes premisser.

Vi har vært i Stockholm flere ganger, både med og uten barn. Nå på vår tur jorden rundt, var vi bare fire dager i byen - man kan helt klart være lenger i den svenske hovedstaden uten å kjede seg.

Her er våre forslag til morsomme ting å gjøre i Stockholm! (Listen er ikke nødvendigvis i prioritert rekkefølge, se hva som passer deg og din familie best)

1 - Junibacken (Astrid Lindgrens verden)

Junibacken er et sted du kan tilbringe flere timer med å vandre rundt i Astrid Lindgrens fantastiske univers. Her fins en liten attraksjon hvor du sitter i en vogn og blir ført rundt i universet til Emil, Madicken, og brødrene Løvehjerte med flere mens du blir fortalt hva som skjer i hvert univers.

Men morsomst av alt på Junibacken er nok alle lekerommene man kan tilbringe uendelig tid i. Her kan du besøke huset til Pippi, du kan bygge uendelig store hus med svære klosser, du kan ta bilder der det ser ut som du henger i en lysekrone, og generelt er det masse små og store rom de små kan utforske i det uendelige.

Det eneste negative med Junibacken, er at det ikke er en uoppdaget perle. Her er det MYE folk! Kom derfor med en gang det åpner kl 10.00, og vær der fram til lunsj ca kl 13.00. Etter det er det så fult der at det nok ikke er like gøy. Spis også før du kommer, for kl 13.00 er lunsjkøen så lang at det nesten bare er å glemme å få seg noe å spise der.

Pris: I høysesongen koster det 195 kr for voksne, og 165 kr for barn å gå inn.
Les mer om Junibacken på deres egen hjemmeside her

VILLA VILLEKULLA: Et besøk i Pippis hus er et av høydepunktene på Junibacken.

FORFATTEREN: Astrid Lindgren har fått en fin statue på utsiden av Junibacken.

LEKEPLASS: På Junibacken er det lekeplass både inne og ute for de som har kjøpt billett. Sebastian (5) elsket å leke her.

KANELBOLLER: Nydelige fristelser i kafeen på Junibacken, men ikke vent til lunsjtid rundt kl 13, for da er det alt for mange andre som også vil ha noe å spise.

SPENNENDE: Hva med å gjømme seg inni et stort øye? Alt er mulig i de store lekerommene på Junibacken.

KLOSSER: En stor sal full av svarte klosser gjorde det morsomt både for barn og voksne å bygge gigantiske hus for så å rive dem ned igjen.


HJELP: - Hjelp meg mamma, jeg kommer meg ikke ned! Det er alltid gøy å ta bilder litt utenom det vanlige. Her fra Junibackens lille bidrag til det som andre steder i verden heter Trick eye museum.

 2 - Tekniska museet

Her kan man tilbringe mange timer! Har du et barn som er bare litt opptatt av hvordan ting fungerer eller naturvitenskapelige fenomener, tekniske ting eller lar seg fascinere av å ta og røre på ting, så er dette stedet å besøke!

Vi var så heldige å besøke museet mens de hadde den midlertidige robotutstillingen der. (Utstillingen med roboter vil være der til 15. mars 2020, men sjekk hjemmesiden deres for mer info)

Tekniska museet har det meste!
Her brukte vi tankekraft til å flytte en liten ball, vi så roboter, vi hadde virtuell dansekonkurranse, vi prøvde IQ spill på store skjermer, gikk inn i mørke ganger og så på oss selv med varmekamera og nattlys. Vi lærte hvordan forskjellige dyr ser verden gjennom øynene sine, vi lekte og fikk kjørt oss fysisk på det fantastiske lekerommet de har der.

Vi satte rett og slett av for lite tid her, for her kunne vi vært i mange flere timer enn vi var.
Vi benyttet oss av tilbudet med gratis entré, noe de har hver onsdag fra 17.00-19.00. Men da risikerer du altså å ikke få gjort alt. Det var også mye folk der da siden det var gratis.

Inngangspengene på 150 kr per pers er virkelig verdt det! Kom heller når det åpner, og bruk så mye tid du selv vil her. Vi gir stedet terningkast 6!

Les mer om Tekniska Museet her på deres egne hjemmesider.

ROBOT: Sverre var spesielt fascinert av denne trompetspillende roboten, for den er visst nok i Guinness rekordbok. (Kilde Sverre 8 år)
ROBOT-MØTE: Sverre fikk møte roboten Pepper som snakket og fortalte til alle som ville treffe han.
LEKEROM: Her var det masse utfordringer for små kropper som ville bevege på seg.
DATASPILL: Ekstra gøy når man får spille kult dataspill når man bare er 5 år.
KØ: Kommer du en onsdag kl 17.00, så regn med kø og mye folk. Men køen gikk fort inn, siden det var gratis. 


 3 - Historiska museet


 Dette var et museum vi tilfeldigvis så reklame for på T-banen! Og det endte opp med å bli en av de beste opplevelsene i Stockholm!

Her ble vi lovet å kunne være viking for en dag, og det ble vi virkelig. I hagen på museet hadde de laget en midlertidig utstilling hvor man kunne kle seg som vikinger, smi jernkroker, skyte med pil og bue, prøve tautrekking og bake.

Vi hadde det mye moro med å kle oss ut, prøve vikinghjelm og brynjekostymer. Dette er en midlertidig utstilling fram til 25. august 2019.

Men også inne i museet var det mye gøy. Ungene syntes det var spennende at et helt rom var fylt med gull, selv om innsalget kanskje var større enn det som faktisk var der.

Man kunne også vandre rundt i den svenske historien og se hva som har skjedd til hvilken tid. Dette passer nok bedre for litt større barn. Men her er det mye læring for de som vil ha en historietime i ferien.

Les mer om museet og hvilke utstillinger de har på deres egne hjemmesider her.


BRYNJER: Sebastian likte godt å prøve den tunge brynjedrakten, selv om det var kjempetung å ta av å på.
KOGER: I et telt kunne man kle seg som viking-konger og sitte på tronen. Alltid gøy å kle seg ut!
KONGE OG DRONNING: Det var mulig både for liten og stor å kle seg ut.
SMED: Her fikk vi muligheten til å være smed! Ikke hverdagskost for en gutt å drive på med slike ting.
SKUMMEL: Ikke bare de små som elsket å være skummel viking. Pappa ville også være med på moroa.

PIL OG BUE: Å bruke pil og bue var også mulig på Historiska museet.
VIKINGER: Både hjelm, skjold og brynjer var tilgjengelig for de som ville prøve.

GULL: I rommet som var fult av gull, kunne man se skatter fra tidligere tider som var laget av gull.


4 - Stockholms smaleste gate

Går du rundt i gamlebyen, kan du finne fram til Stockholms smaleste gate som bare er 90 cm bred på det smaleste.

Ikke en attraksjon som varer så lenge, men det er alltid gøy å ha et mål når man vandrer rundt i en by, og ungene syntes det var gøy å se om de fant gaten.

90 CM: Både liten og stor klarte å nå i veggen ved å strekke ut armene i byens smaleste gate.



5 - Slottet

I gamlebyen i Stockholm er det nesten obligatorisk å gå innom slottet. Her kan du ta bilder med garden, se store kanoner, og kommer du til rett tid, kan du få med deg vaktskiftet også (Det gjorde ikke vi)

Vaktbyttet er på hverdager kl 12.15, og kl 13.15 i helger og på helligdager, og varer i ca 40 minutter.
Les mer om slottet her og om vaktskiftet her.

SLOTTET: Det anbefales å komme til Slottet kl 12.15 på hverdager når vaktskiftet er, det er nok mye morsommere enn å se en enkelt gardist på post.


6 - Den lille jerngutten

Gå innom den lille jerngutten i gamla stan, og ta den på hodet. Da vil du ifølge historen sikre at du kommer tilbake til Stockholm ved en senere anledning.

Den lille jerngutten står inn i en bakgård ved slottsbacken, vis a vis slottet.

LITEN GUTT: Selv minstemann lot seg fascinere av den lille jerngutten og alle pengene som lå der.

7 - Kjør gammel trikk

Hva med å kjøre en skikkelig gammel trikk? Vi så flere trikker av skikkelig gammel årgang kjøre rundt i strandgatan. Vi kjørte en av dem fra Djurgården i retning T-sentralen.

NOSTALGI: Det var mulig å stå framme med trikkeføreren og se når han kjørte trikken på gamlemåten.

GAMMEL: Det er alltid litt gøy både for liten og stor å kjøre ting man ikke har kjørt før. En gammel trikk løfter kjøreturen til nye høyder.

8 - Skansen

De fleste vet om Skansen i Stockholm. Friluftsmuseet lokker mange besøkende hver eneste dag.
 
Skansen er svenskenes svar på Norsk folkemuseum, i tillegg til å være en dyrehage. Her finner du nordiske dyr, en svær elg, gamle hus man kan gå inn i, underholdning flere dager i året, og flere aktiviteter både for store og små.

Vi valgte bort å dra på Skansen denne gangen, men vil nok dra dit neste gang vi er i Stockholm.




9 - Gröna Lund

Man kommer ikke utenom Gröna Lund om man lager en liste over kule ting å gjøre i Stockholm med barn!

Fornøyelsesparken er godt kjent, og trenger vel knapt en introduksjon.

Vi valgte å ikke besøke Gröna Lund denne gangen, siden vi skal til så mange andre fornøyelsesparker på turen. Men hadde det ikke vært for det, så hadde det vært obligatorisk å dra innom der en dag!

Parken har blant annet flere STORE berg og dalbaner og en karusell som tar det til himmelen i en huske!


BÅT: Ta gjerne båten fra Slussen til Djurgården om du skal til Gröna Lund. Da får du sett store deler av parken fra sjøsiden, noe som er et vakkert syn.

BÅT: Men IKKE ta båten fra Slussen til Djurgården om du IKKE skal til Gröna Lund!! Enkelt å forstå hvorfor...

10 - Globen Skyview

Denne fikk vi ikke med oss, for vi fant ut at det var mulig litt for sent. Så denne (forhåpentligvis kule attraksjonen) står på listen til neste gang vi kommer til Stockholm!

GLOBEN: Skjermbilde fra nettsiden til Globen Skyview.

Les mer om Globen Skyview på deres egen hjemmeside her.

11 - ABBA museet

Har du litt større barn kan en tur til ABBA-museet være hyggelig. Dette var ikke noe for oss denne gangen, men sjekk det ut her.

ABBA: Det eneste vi gjorde ved ABBA-museet, var å gå forbi der og ta bilde på denne plakaten.



Bonus tips:
12 - Spis kanelboller og pølser

Spis typisk svensk mat som pølser og kanelboller! Og sleng på en is og svensk godis, så er vel dagen komplett!
KANELBOLLER: Hele familien var fornøyde med å spise kanelboller i byen. Uten mat og drikke duger familien ikke.

PØLSER:For meg er sverige det samme som pølser. Det var guttene fornøyd med å høre, og spiste gjerne lunsjen gående gatelangs i gamla stan.


God tur til Stockholm!

Er det noen steder du synes bør inn på listen? Skriv det gjerne som en kommentar under her!

Beate -




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar